De 5 blokken: architecten zijn bekend!

Ook ontwerp nieuwe Papenvest-site staat ter discussie
De 5 torens met sociale woningen aan de Papenvest in Brussel (“de 5 blokken”) zullen verdwijnen. Dat is intussen bekend. Maar nu weten we ook welke architecten het plan voor de toekomstige site hebben uitgedacht. Het betreft de bureaus MDW uit Brussel en LAN uit Parijs. Het is nu wachten op de details van hun ontwerp. Dat zal nog wat aanpassingen ondergaan om het helemaal conform de wensen van de bouwheer te krijgen. Op het politieke toneel woedt intussen een discussie over de ondergrondse parking onder de nieuwe Papenvest.
Op 18 september hakten de sociale woningmaatschappij Brusselse Woning (LBW) en de stad Brussel (samen de bouwheer) de knoop door. Na een wedstrijd die begin 2017 van start ging, en die midden 2018 vijf finale voorstellen opleverde, kozen zij het plan van Team 5+, dat is de groep rond de architecten van MDW (Brussel) en LAN (Parijs). MDW zette enkele beelden van het plan op zijn website. Die beelden geven een impressie van hoe de Papenvest er over ongeveer tien jaar zou uitzien. De vijf woontorens die daar nu nog aan zowat 800 mensen onderdak bieden, zullen één voor één worden gesloopt en gaandeweg door nieuwe woningen vervangen worden. Per saldo zullen er in de toekomst 110 sociale woningen minder zijn. Sinds deze zomer worden de 5 blokken trouwens stilaan voor dat project leeggemaakt.

Volgens het bericht van MDW komen er 340 woningen. Dat zijn er 10 minder dan de 350 woningen die de bouwheer in zijn lastenboek heeft gevraagd. Maar bij het architectenbureau zegt Olivia Noël dat hun plan nog kleine aanpassingen zal krijgen, tot er een voorontwerp is dat bij de bouwheer in de smaak valt. Voor dat voorontwerp zal dan een stedenbouwkundige vergunning worden gevraagd. Voor die stappen afgewerkt zijn, zijn we allicht weer 3 jaar verder. Eerder zal MDW naar eigen zeggen geen details over zijn geselecteerde plan geven.
Uit de beelden van MDW valt af te leiden dat er twee grote nieuwe woonblokken komen, met daartussen een doorgang, van de Kogelstraat naar de Groot-Sermentstraat, die uitgeeft op een kleine plaza die op haar beurt aansluit bij de Sint-Thomas-school. De bestaande sporthal (van 15 jaar oud) moet weg. Aan de plaza zou er een nieuwe sporthal komen.

Parking in concessie?

Bij de woningmaatschappij zegt directeur-generaal Lionel Godrie dat zijn organisatie binnenkort het voorstel van MDW-LAN aan de bewoners van de 5 blokken en de buren zal presenteren. Een datum ligt daarvoor nog niet vast. Het zou best kunnen dat de LBW wacht met een publieke voorstelling tot zijn nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd is, op 25-26 september, zodat de nieuwe bestuurders kennis kunnen nemen van de stand van zaken.
Misschien wordt daar al meteen één van de neteligste elementen van het 5 blokken-plan besproken, namelijk de inplanting van een ondergrondse parking van liefst 400 plaatsen. Daarover was de voorbije maanden binnenskamers al veel te doen, tijdens de vorming van de bestuursmeerderheid voor de stad Brussel en van de Brusselse regering. De groene partijen verzetten zich naar verluidt tegen die parking vanwege de impact die hij op het verkeer in het stadscentrum zal hebben. Maar ook de mogelijkheid dat een stuk van de parking in concessie kan worden gegeven voor commerciële uitbating (terwijl er in de wijk meer dan genoeg publieke parkings zijn) staat ter discussie.

Volgens MDW zal zijn factuur voor de sloop-en-nieuwbouwwerken 61,5 miljoen euro bedragen, zonder BTW. Daarbovenop zullen de kosten komen voor de honoraria aan studiebureaus, voor BTW en taxen, voor nutsvoorzieningen en  aansluitingen op de netwerken van elektriciteit, water enzovoort. Toen de Brusselse Woning en de stad Brussel in 2016 de beslissing om te slopen bekendmaakten, stelden zij voor de sloop-en-bouwwerf een totale kost van ruim 73 miljoen euro voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s